Stichting Africa Life, in samenwerking met o.a. Amare heeft op vrijdag 30 juni 2023 van 16.00 t/m 21.00 uur  ‘Freedom Eve’ georganiseerd, een herdenking van het Haagse Slavernijverleden.

Verschillende ceremonies vonden plaats in verschillende ruimtes in Amare: bij de Tribunetrap (podium activiteiten), het Kunstenplein (culturele manifestaties) en in Swing was een doorlopende videovoorstelling te zien, met o.a. Martin Luther King Jr. Presentatie podiumprogramma: Andromeda Anyan en Ahmed Abushaam.

Het was een geweldige herdenkingsdag en de sfeer was prachtig. Ook was er volop ruimte om de ‘Freedom’ te vieren. Afrikaanse markt was aanwezig met mooie kleden en het eten zoals alles op de dag was gratis. Het was een geslaagde en ontspannen middag en avond met onder andere:

Een openingswelkomstwoord/speech werd verricht door Mariëlle Vavier, wethouder Armoede, Inclusie en Volksgezondheid. Een openingsgebed door imam Reza Ghafoerkhan en Pastor Matthias Akhideno.

Een zeer sterke en elegante toespraak werd gegeven door Hare Excellentie H.E. Dr Eniola Ajayi, Ambassadeur van de Federale Republiek Nigeria tot het Koninkrijk der Nederlanden. Zij sprak over het Nigeriaanse perspectief over slavernij en Rabin S. Baldewsingh, over zijn perspectief als de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme. De NCDR is een regeringscommissaris met als belangrijkste opdracht: het bevorderen van de totstandkoming en de uitvoering van een meerjarig Nationaal Programma tegen Discriminatie en Racisme.

Een Kokosnoot ritueel voor vredescontact met de geesten van de tot slaaf gemaakten volgens
Edo, Nigeriaanse traditie en vervolgens was er 2 minuten stilte om te herdenken tegen alle vormen van slavernij.

De dansgroep Chi Ku Cha uit Den Haag bracht een dramavoorstelling “Breaking out of the chain of slavery”. Zij waren gekleed in traditionele Antilliaanse klederdracht. De dans komt veelal uit de slaventijd. Het was triest en tegelijkertijd top om te zien hoe knap zij de strijd van de tot slaaf gemaakte mensen hebben laten zien in hun verhaal!

Een historicus nam ons mee in het Haagse koloniale verleden: Esther Captain; zij vertelde over haar boek: Het koloniale en slavernijverleden van Hofstad Den Haag. Spoken word artiest Dean Bowen, die op 30 januari 2019 werd benoemd tot stadsdichter van Rotterdam voor een periode van twee jaar. Er was mooie live muziek van Mama Africa Senegal, topartiesten uit Senegal, de Zuid-Amerikaanse Salsa band A lo Cubano band uit Den Haag, Revolutionise The Nations Choir met hun prachtige stemmen en de Monfrere reggae band die de avond afsloot met warme, vrolijke, laidback en tegelijkertijd energieke muziek!

Het is een succesvol, geslaagd event geweest met een waardevol karakter en een passende uitstraling voor zo’n herdenkingsdag.  Er waren verschillende vrijwilligersorganisaties op het Kunstenplein die mooie demonstraties hebben gegeven en ook hun verbinding met de slavernij lieten zien en horen: Uganda, Brazilië (Capoeira), Edo Interassociation, de Culturele Nubische Club (Sudan), Senegal, Ghana en Gambia, Antillen (Curaçao, Bonaire en Aruba), Angola, Nigeria, Marokko, Kenia. Ook individuele vrijwilligers die hebben geholpen met het realiseren van een mooie, geweldige, zeer succesvolle en kleurrijke dag!
Wij zijn dankbaar aan deze mensen. Ook bedanken wij de Gemeente Den Haag voor het financieel mogelijk maken van deze dag en Amare voor het gratis beschikbaar stellen van de ruimte aan ons.

Voor video’s en foto-impressies van de dag, verwijs ik u graag naar foto’s onderaan:

Programmaboekje:
Haagse Herdenkingsavond van de afschaffing van slavernij & de herinnering van de tot slavernij gedwongen Afrikaanse mensen in de Nederlandse kolonies

VRIJDAG 30 JUNI 2023
16.00 – 21.00 UUR
AMARE, Spuiplein 150, Den Haag

Met o.a. live muziek, culturele demonstraties & lekkere Afrikaanse hapjes.
Iedereen is van harte uitgenodigd en welkom! GRATIS TOEGANG

Freedom Eve is het initiatief van Stichting Africa Life, Den Haag. Ze organiseert dit in samenwerking met Amare, Bureau Buurtactief en Haagse Afrikaanse gemeenschap.
Freedom Eve is om de bevrijding van de tot slavernij gedwongen Afrikanen in de Nederlandse koloniën te herdenken. Op 1 juli 1863 werd de wet van kracht waarmee slavernij werd afgeschaft. Dus het is gepast om aan de vooravond van 1 juli 2023 een herdenkingsbijeenkomst te organiseren. Denk bijvoorbeeld aan kerstavond voor Kerst.

Amare, huis voor cultuur, educatie, events en ontmoeten

Het trans-Atlantisch slavernijverleden:
Slavernij is onvrije arbeid, waarvan het resultaat geheel of gedeeltelijk moet worden afgestaan en waarbij de werker lijfelijk eigendom is van de meester. Verwante, maar minder strikte vormen van slavernij zijn horigheid, lijfeigenschap en schuldslavernij. De Nederlanders kochten hun slaven in West-Afrika (Benin, Burkina Faso, Kaap-Verdië, Ivoorkust, Gambia, Ghana, Guinea, Guinea-Bissau, Liberia, Mali, Mauritanië, Niger, Nigeria, Senegal, Sierra Leone, Togo)  en de Congo/Angola regio. Daar was ook een open markt waar de Europeanen samenwerkten om ‘hun’ slaven te kopen.

Freedom Eve

  • Een avond die ervoor zorgt dat mensen weten wat het slavernijverleden van Den Haag betekende en welk effect het nu nog heeft. Den Haag was direct betrokken bij slavenhandel. Alle besluiten over het beleid in de Nederlandse koloniën werden hier genomen.
  • Bewustzijn creëren in onze samenleving.
  • Besef van de slavernijgeschiedenis, dat dit een misdaad was en dat het nooit meer mag gebeuren.
  • Zeker ook de jongere generatie hierover informeren.
  • Tot op heden heeft ‘zwart’ een negatieve connotatie in velerlei opzichten. Vanuit het slavernijverleden hebben veel mensen tot op heden een gevoel van minderwaardigheid. Bewustwording hiervan creëren en als zwarte mensen trots zijn op wie je bent.

De rol van Nederland in de slavenhandel is hetzelfde als die van Den Haag. Den Haag is de administratieve hoofdstad waar alles werd gepland en uitgevoerd en dus, naar onze mening, is Den Haag even schuldig als andere steden in Nederland waar de verschrikkelijke slavenmarkten wel ontstonden.
Stichting Africa Life (SAL) vindt dat de afschaffing van de slavernij moet worden herdacht en gekoesterd. Er zijn lessen te leren van deze gebeurtenissen want er is geen excuus om mensen te dwingen tot slavernij. Freedom Eve staat stil bij het feit dat 160 jaar geleden de strijd voor vrijheid voor tot slaaf gemaakte mensen in de Nederlandse koloniën werd gerealiseerd. Door deze strijd zijn mensen zoals ik nu vrij om in vrede te leven in ons vredevolle Nederland.

P R O G R A M M A

Het programma vindt plaats in verschillende ruimtes in Amare:
Tribunetrap (podium activiteiten) op de begane grond vlakbij de draaideuren aan de Turfmarkt zijde Kunstenplein (culturele manifestaties) op de begane grond vlakbij de draaideuren aan Spuiplein zijde  Swing (videovoorstelling) op de 1e verdieping, vlakbij de garderobe.

——————————————————————————————————————-

TRIBUNETRAP:
Presentatie podiumprogramma: Andromeda Anyan en Ahmed Abushaam.

16.00 -16.20 uur:
Revolutionise The Nations Choir o.l.v. Vanessa Kiasuka met fantastische stemmen
en bruisende Gospelmuziek  uit o.a. Ghana, Congo, Zuid-Afrika, en Caribbean.
Een mix van traditionele muziek en gospel. De muziek van dit koor is vrolijk, ritmisch
en zeer dansbaar! De mix van musici wat betreft afkomst  en cultuur geeft een speciale
‘smaak’ aan de muziek. Niet te missen!


16.20 uur: Pastor Matthias Akhideno  
RCCG van de Tabernacle of David kerk. Opening prayer/gebed

16.30 uur: Imam Reza Ghafoerkhan Opening prayer/gebed

16.40 uur:  Welkomstwoord en toespraak
door Mariëlle Vavier, wethouder Armoede, Inclusie en Volksgezondheid
.

16.50-17.00 uur: Hare Excellentie H.E. Dr Eniola Ajayi, Ambassadeur van de Federale Republiek Nigeria tot het Koninkrijk der Nederlanden praat over de Nigeriaanse perspectief over slavernij.

17.05 uur: Paulin Ishimwe is een uit Rwanda afkomstige zanger en componist. Hij gaat solo vrolijke en swingende Freedom traditional music maken. De muziek is ritmisch en zeer dansbaar! De mix van musici wat betreft afkomst en cultuur geeft een speciale ‘smaak’ aan de muziek.

17.20 uur: Rabin S. Baldewsingh
Some words from his perspective as
National Coordinator against Discrimination and Racism. De NCDR is een regeringscommissaris met als belangrijkste opdracht: het bevorderen van de totstandkoming en de uitvoering van een meerjarig Nationaal Programma tegen Discriminatie en Racisme. Om input hiervoor op te halen overlegt hij met overheden, zoals de bij antidiscriminatiebeleid betrokken ministeries, met maatschappelijke initiatieven, bewegingen en belangengroepen op het terrein van discriminatie en racisme en met bedrijven.

De NCDR moet ervoor zorgen dat het Programma leidt tot resultaten die in de hele samenleving bijdragen aan het tegengaan van racisme en discriminatie.

17.30 uur: Kokosnoot ritueel voor vredescontact met de geesten van de tot slaaf gemaakten
volgens Edo, Nigeriaanse traditie en vervolgens 2 minuten stilte om te herdenken.

Gebeden, festiviteiten en het symbolisch breken van een kokosnoot zijn onderdeel van vele ceremonies in de Edo traditie. Als het ritueel begint, komen de ouderen bij elkaar om met elkaar te bidden naar de voorouders. Edo is de naam van de stam die het Benin-rijk heeft opgericht, evenals de taal.

17.45 – 18.15 uur: Zuid-Amerikaanse Salsa band (A lo Cubano band Den Haag)

Een compacte salsaband, die echter klinkt als een voltallig salsa orkest. Genieters van Salsa, Son, Timba tot Merengue zullen helemaal uit hun voeten kunnen met de show die “A Lo Cubano” geeft.

18.15 uur: Dramagroep Chi Ku Cha

De dansgroep Chi Ku Cha bestaat uit wijkbewoners uit Den Haag. Zij hebben een dramavoorstelling ontwikkeld: “Breaking out of the chain of slavery”.  Zij zijn gekleed in traditionele Antilliaanse klederdracht. De dans komt veelal uit de slaventijd.

18.30 uur:  Historicus die ons meeneemt in het Haagse koloniale verleden: Esther Captain die vertelt over haar boek: Het koloniale en slavernijverleden van Hofstad Den Haag.

Het boek gaat in op de rol van Haagse elites en hun koloniale belangen, op de aanwezigheid van tot slaaf gemaakten uit Afrika en Azië in de Hofstad, en ook op de belangen en betrokkenheid van het huis van Oranje Nassau. Beschreven wordt hoe de koloniale geschiedenis en de dekolonisatie directe sporen in de stad hebben achtergelaten, zowel onder de stedelijke bevolking als in de culturele infrastructuur en architectuur. Ook vooroorlogs antikoloniaal activisme, de Tweede Wereldoorlog en de naoorlogse migratie vanuit de koloniën naar Den Haag komen aan de orde in het boek.

18.45 uur:  Mama Africa Senegal: Topartiesten uit Senegal. Zij hebben o.a. gedanst en gespeeld met vier keer een uitverkocht optreden met Frans Bauer in Antwerpen. Authentieke dansen worden op het ritme van de djembé (hét instrument van Senegal) uitgevoerd. Mandiaye Mboup presenteert onder andere danseressen, zang en percussie. Een groep die gespecialiseerd is om het ritme en de melodie van djembé direct naar je hart te brengen om je te besmetten met de ‘Africa smile fever’.

19.15 uur: Proeven van eten zoals het was in de tijd van slavernij (wordt uitgedeeld)
19.30 uur: Tweede deel Mama Africa Senegal
19.50 uur:  Spoken word artiest Dean Bowen:

In een interview met de website Hiphop in je smoel, noemt Bowen zichzelf een“Hip hop kid”. Hij begon zijn carrière in de Rotterdamse spoken word-scene. In 2015 won hij de spoken award in de categorie Poëzie voor zijn voordrachten. Op 30 januari 2019 werd hij benoemd tot stadsdichter van Rotterdam voor een periode van twee jaar.

20.10 uur – 21.00 uur: Monfrere.
Monfrere brengt verrassende catchy reggae-vibes. Salut, ça va? Warm, vrolijk,
laidback en tegelijkertijd vol energie! Alles voor een brede glimlach, een stiekeme heupwieg en wat tropische vibes op Neerlands bodem. De broers van Monfrere brengen een eigen reggae-sound met hoog pop-gehalte en flinke dosis Afrikaanse invloeden. Van een altijd fijne laidback reggae tot up-tempo Sebene. Soms met een maatschappijkritische noot, meestal met een speelse liefdesverklaring aan het leven. Daarin combineert de band het Frans, Engels en Nederlands op nonchalante wijze.
Monfrere is o.a. fan van: Doe Maar, Lucky Dube, Bob Marley en Paul Simon.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

KUNSTENPLEIN

Op het kunstenplein verzamelen diverse Haagse culturele groepen en landen om culturele demonstraties te geven, zoals: Uganda, Capoeira, Edo Interassociation, de Culturele Nubische Club, Senegal, Ghana en Gambia, Antillen (Curaçao, Bonaire en Aruba), Angola, Nigeria, Soedan, Marokko, Kenia, groep Chi Ku Cha, Stg. Lexes met Surinaamse liedjes!

16.50 uur – 17.05 uur: Afrikaanse dansworkshop door Laye Diallo.

17.45 uur – 18.15 uur: Brazilië: Capoeira demonstratie.

Zeg je Brazilië, dan zeg je Capoeira! Het is een Braziliaanse ‘vechtkunst’. Vladimir en zijn groep vertegenwoordigen Brazilië op een traditionele en spirituele manier. Veel tot slaaf gemaakten van Nigeria zijn naar Brazilië verscheept. Het Nigeriaanse ritueel van de godin Ishago is nu nog steeds hetzelfde ritueel in Brazilië.

Vanaf 19.15 uur: veel surprise/verrassing shows op Kunstenplein!

Edo Interassociation Edo is een stam in Nigeria en was vroeger een groot koninkrijk in Benin City. Met trots wordt de traditionele kleding gedragen.

Sudan De Culturele Nubische Club is zeer actief in de Haagse samenleving.
De organisatie doet veel met vrijwilligerswerk en participatie.

Liberia (het eerste schip met vrijgelaten slaven vertrok in 1820 vanuit New York naar het gebied in Afrika dat Liberia zou worden genoemd. Het gebied werd in 1824 tot Liberia gedoopt, naar het Latijnse liber, wat vrij betekent. De hoofdstad werd Monrovia.

Sierra Leone (In 1787 hielpen de Britten honderden bevrijde slaven terug te keren naar Sierra Leone, inmiddels een Britse kolonie geworden. Meer groepen volgden later. De nederzetting waar deze mensen kwamen te wonen, kwam daarom bekend te staan als Freetown, de latere hoofdstad van het land. Ook uit andere delen van Afrika kwamen bevrijde slaven naar Freetown – zij werden Creolen genoemd, later verbasterd tot Krio).

Uganda groep

  • Op het Kunstenplein zijn ‘s middags studenten van de Haagse Hogeschool aanwezig om bezoekers te interviewen over hun gedachten over slavernij.

 ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

                         SWING

   Ruimte voor videovoorstelling (doorlopende vrije inloop)

Quote uit de bekendste toespraak die Martin Luther King Jr. ooit gaf op 28 augustus 1963:

“I have a dream that one day little black boys and girls will be holding hands
with little white boys and girls.”
‘Het is altijd het juiste moment om te doen wat juist is’. ‘Duisternis kan geen duisternis verdrijven, enkel het licht is daartoe in staat. Haat kan geen haat verdrijven, enkel de liefde is daartoe in staat’.

————————————————————————————————————————

Bereikbaarheid AMARE (Spuiplein 150, naast het stadhuis)

Let op: het is betaald parkeren in het centrum!
Wij raden aan om met het openbaar vervoer te komen!

Met de auto:

Je kunt parkeren in de parkeergarages in de omgeving van Amare.

Bij parkereninhelicon.nl en Q-Park City Parking kun je voor een voordelig tarief parkeren.
Deze parkeergarages liggen respectievelijk op 10 en 5 minuten lopen van Amare.
Zijn deze twee parkeergarages vol? Probeer dan een van de onderstaande parkeergarages: Parking Turfmarkt, Schedeldoekshaven 204, Den Haag (max. inrijhoogte is 2 meter)

Q-Park Spui, Spui 160, Den Haag: gelegen onder Amare (max. inrijhoogte 1.90m).

Met openbaar vervoer:

De meeste trams en bussen stoppen in het centrum. Check htm.nl.

Met de fiets:

Er is een fietsenstalling bij het stadhuis (naast Amare) en bij de ingang van Amare aan de Spuizijde.

Met dank aan:                                         

Heb je een cultureel groep, actief in Den Haag en ben je geïnteresseerd!
Wil je meedoen als vrijwilliger, muzikant(en) schrijver, culturele workshop of kom je gewoon gezellig kijken? Neem s v p contact op met ons: africalifestichting@gmail.com

Laten wij weten wat je wil doen en je hoort zeker z s m van ons!
Wij horen graag van jullie voor eind mei 2023 want in juni is het programmeren klaar.

Alvast bedankt,

Hartelijke groet,

Freedom Eve team.

Categories: Uncategorized

%d