foto verslag 8 maart int.vrouwendag 2014

 

Verslag 8 maart 2014 Internationale vrouwendag bij Africa Life groot succes

 

Stichting Africa Life heeft met groot succes aandacht gegeven aan de viering van internationale vrouwendag op 8 maart 2014 in het Theater De Nieuwe Regentes, Weimarstraat 63 Den Haag.

Dit in samenwerking met de GGD Den Haag en het Stadsdeel Segbroek. De gratis bijeenkomst was zowel voor vrouwen als mannen toegankelijk en was onderhoudend en bijzonder leerzaam. In de filosofie van Africa Life heb je elkaar samen nodig om tot emancipatie en participatie te komen. So it takes two to tango. Ook waar het gaat om de culturele diversiteit.

 

De dag begon om 15.30 met een inloop voor gratis thee en koffie met op de achtergrond de muziek van DJ Soulmate, garant voor diverse muziek entertainment. De twee dames, dagvoorzitters die de dag met zeer enthousiasme hebben geleid waren de Nederlandse Agnes Kamstra en Afrikaanse Suzan van der Burg.

Het programma werd voorafgegaan met 1 minuut stilte onder begeleiding van imam Reza Ghafoerkha. Dit was nodig om aandacht te vragen voor de gebieden waar mensen het minder goed hebben dan wij hier in Nederland, waarbij onze gedachte uitgaat naar de aanpak wereldwijd van meisjesbesnijdenis en hier in Nederland naar de aandacht voor verstandig stemmen op 19 maart 2014 bij de gemeenteraadsverkiezingen. Hierna trad Kerkkoor Acts Revival op en vervolgens een paar verwelkomende woorden door Jeannette Jansen van GGD Den Haag en James Owie, sleutelpersoon en Nationaal Ambassadeur tegen VGV.

 

Het is internationale vrouwendag, dus mevr. Gina Omede (sleutelpersoon tegen VGV) gaf voorlichting over het Nazorgtraject in Den Haag voor slachtoffers van Vrouwelijke Genitale Verminking. Helen Ekhator (president Edo international) voorlichting onderwerp: Ondanks de culturele moeilijkheden rondom Afrikaanse vrouwen, spelen veel Afrikaanse vrouwen een hoofdrol in vele Afrikaanse landen en in internationale topfuncties. Deze thema”s werden met grote belangstelling door het publiek ontvangen en zeer gewaardeerd gelet op de vragen en opmerkingen uit het publiek.

 

Het spetterend optreden van The one and only diva Alzira Assis uit Angola was geweldig,

uniek en sensationeel. Met haar zang en dans heeft zij de Nieuwe Regentes in beroering en

beweging gebracht. Het repertoire van o.a. Miria Makeba (Grammy Award-winning South

African singer and civil rights activist) en enkele van haar eigen nummers kwamen

ruimschoots aan bod. Bezoekers hadden ook een mooie dag met haar want zij konden met

haar dansen op podium.

 

Shamsa Said (director Somali Network for the prevention and protection against Chilld

Abuse) praatte erover de bedreiging van VGV in Nederland en de maatregelen hiertegen.

Vrouwenemancipatie speelt een belangrijke rol bij het stoppen van VGV zegt zij want

goede onderwijs voor vrouwen is nodig om de onwetendheid aan te pakken in de

maatschappij. Vertegenwoordigers van Dokters van de wereld waren aanwezig om het

publiek voor te lichten over hun werk.

Bij het diner konden mensen onder het genot van drank en heerlijk eten napraten over de thema’s die voorbij waren gekomen gedurende het eerste deel van het programma.

 

Na het diner volgde het Emancipatiedebat tussen vertegenwoordigers van de VVD Lizet Swinnen, PvdA Ali Rabarison, SP de heer Joy Bindraban , CDA Martha Tam en D66 Azar Moshaver met als stelling: Wat is seksuele emancipatie en hoe vertaal je deze naar de Afrikaanse vrouwen in Den Haag. Verwacht de politiek dezelfde seksuele emancipatie van Nederlandse vrouw als die van de Afrikaanse? Alle partijen kregen 10 minuten de tijd om iets over hun partij standpunt te vertellen ten aanzien van het onderwerp. Het publiek kreeg ook de tijd om vragen hierover te stellen. Het was leerzaam..en ze zijn allemaal winnaars in de strijd naar een betere emancipatie in Den Haag.

 

Het optreden van Edo Cultural Group aan het eind van de avond was een enorm succes.

Live optreden en Afrikaanse vrouwendans op geweldige geluid van de trommels uit de

heuvels’, in prachtige originele Afrikaanse kleding gestoken en met hun fantastische

stemmen en bruisende muziek uit o.a. Nigeria. Echte traditionele muziek was het!

Ook aanwezig waren Medoc Den Haag 

Dokters van de Wereld /Médecins du Monde Netherlands

Om 21.00 was het weer zover en namen wij afscheid van de bezoekers. Samen met meer dan 120 bezoekers en deelnemers kan het bestuur van Africa Life terugkijken op wederom een geslaagd event.

Categories: Archief

%d